Az elmúlt időszak hatása az életünkre

2023.03.01

Három évig csendben voltam. Az elmúlt néhány év küzdelmes volt mindannyiunk számára. A kérdés az, hogy a 'bezárt' világból mit hoztunk magunkkal, a megpróbáltatások hogyan változtatták meg a világlátásunkat és a hétköznapjainkat. 

Azt gondolom, hogy a 2020-as esztendővel egy új korszak kezdődött a világban. A viszonylagos nyugalom, szabadság, függetlenség megszűnt számunkra, és az alkalmazkodás a korlátokhoz nem ment könnyen mindenki számára. Azok, akikben alapvetően jelen van az erős kontroll, a szabályok követése, azok talán szerencsésebbek voltak, ellenben azokkal, akik nehezen viselik a korlátozásokat, és a végsőkig ragaszkodnak a saját függetlenségükhöz. A bezárt világ azonban nemcsak a szabadságunk értékére hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy miként tudunk felelősséget vállalni önmagunkért és embertársainkért. Ezt a feladatot valószínűleg azok teljesítették könnyebben, akiknek az életében a felelősségvállalás jelen van. Felelős döntéseket hoznak a családi életükben, a munkájukban, és ha esetleg hibáznak, akkor vállalják a következményeket érte. Az elmúlt években fel kellett nőnünk, éretté kellett válnunk, ahhoz, hogy igazodjunk az aktuális nehézségekhez, és azokat legjobb tudásunk szerint próbáljuk megoldani.  Nem szeretnék politizálni, csak annyit írnék, hogy a háború feltette az i betűre a pontot. Egy új, kiszámíthatatlan, nehéz korszak kezdődött, és ebben a világban mindenki vizsgázik, egyénileg és kollektív szinten egyaránt.

Néhány kérdés, amire érdemes keresni a válaszokat:  Vajon hányan tudták megőrizni a pozitív jövőképüket, hány családban volt jelen a béke, a biztonság érzete? Hány párkapcsolat ment át a 'vizsgákon', a korlátok szétszakították a két embert, vagy hidat építettek? Hányan tudtak összetartani, amikor a legnyagobb feszültségek voltak /vannak/? Hány ember próbálta segíteni a környezetét a legnehezebb napokban? Ahol sikerült, ott az emberek egy magasabb, tudatosabb minőségben élik a hétköznapjaikat, figyelve egymásra, támogatva a másikat és tudatában vannak annak, hogy mekkora értéke van a szeretetnek, a felelős, tudatos gondolkodásnak, ami képes átsegiteni bennünket a legnagyobb viharok közepette is. 


Ha szeretnél a témáról bővebben, kicsit más nézőpontból is olvasni, kérdéseket feltenni, a Blog - Csak Tagoknak menűben megteheted. 

Felicity Sheer